Telesná aktivita a meditácia

V predchádzajúcom článku sme sa pozreli, ako konzumácia mäsa pôsobí na priebeh meditácie. Dnes sa poďme podobným spôsobom zamerať na vzťah športu / fyzickej námahy a meditáciou.

Šport je meditácia

Poďme sa pozrieť napríklad na bežca. Keď bežíte a nemyslíte v tú chvíľu na prácu a rodinu, ale len sa koncentrujete na svoj výkon, jedná sa o základnú meditáciu -> sústredenosť len na jednu myšlienku. Každý výkonový športovec už vie, že keď nemôže, stačí zmeniť nastavenie mysle a v tej chvíli smelo pokračuje ďalej. Teda pomocou myšlienky ovplyvňuje svoje fyzické telo.

Znovu ... pomocou myšlienky ovplyvníte svoje fyzické telo. Uvedomujete si ten zázrak? Keď toto už viete, čo vám bráni presvedčiť svoje choré telo, že je zdravé? Alebo mu vysvetlite, že máte krásnu pleť, dlhé vlasy ... čokoľvek, čo chcete. Vy to už viete a toto funguje na podobnom princípe. Ďalej potom akékoľvek adrenalínové športy, bojové športy - tu môžete prežívať maximálny prítomný okamih.

Tak ako si niekto sadne a hodinu pozoruje svoju myseľ alebo sa sústredí na jednu myšlienku (napríklad dych), tak rovnako plnohodnotná meditácia je v tejto chvíli šport. Je to určite jeden z mnohých dôvodov, prečo existuje mnoho športových nadšencov. Ten pocit úplne "vyčistenej" hlavy, bez starostí, všetky myšlienky urovnané. K tomu ešte príval endorfínov z fyzického pohybu. Určite veľmi krásna kombinácia.

Vyššie stavy vedomia

V deň športového výkonu sa do vyšších stavov vedomia dostávame len veľmi ťažko. Fyzické telo nás pevne drží a nepustí ani o kúsok. Teda je príjemné si opäť urovnať myšlienky, prípadne ísť do "bezmyšlienkovitého" stavu mysle. Ale presun vedomia, hoci len o malinký kúsok vyššie z tela, je veľmi náročný. Zato ale druhý deň po tréningu sa vedomie uvoľňuje takmer samo. Fyzické telo je uťahané, svaly pobolievajú a nie je nič krajšie, ako telo len uvoľniť a nechať ležať. Vôbec neprotestuje a práve naopak - víta to. Teda telo nechce odpočívať a vydajte sa svojím vedomím do vyšších stavov, alebo vyskúšajte mentálne či astrálne cestovanie. Všetko pôjde ľahko.

V praxi

Je mi veľmi sympatická kombinácia, keď jeden deň mám fyzickú aktivitu spolu s večernou meditáciou a druhý deň nechávam fyzické telo odpočívať a vydávam sa do vyšších stavov vedomia. Či je to na pár minút či pár hodín, nechávam už na vašom uvážení. Ja osobne som začínala asi ako väčšina z nás na piatich minútach a teraz sa pohybujem okolo jednej až dvoch hodín. Teda jeden deň tréning tela a druhý deň tréning mysle / ducha / vedomia.

Nové a moderní audio meditace

Přejít na web

Astrálne cestovanie

Poznaj život nezávislý na hmotnom tele

Chcem astrálne cestovať