Načo je meditácia v praktickom živote?

K čomu je v praktickom živote ovládanie vlastnej mysle a ako spoznám, že som zvládol kroky vo vašom návode?

Prvý krok v návode je nezávislé pozorovanie myšlienok

Takže akonáhle k nám myšlienka príde, tak ju odsunúť ďalej a čakať v úlohe pozorovateľa na ďalšiu myšlienku. Toto je pomerne ťažko uchopiteľné, ale keď sa na to pozrieme z pohľadu praktického života, je to veľmi účinné cvičenie. Zoberme si príklad, kedy sa chceme učiť a myšlienky nám lietajú do budúcnosti, minulosti a do ríše fantázie.

V tej chvíli nám toto cvičenie umožní myšlienku na budúcnosť jednoducho odsunúť a vrátiť sa späť k učeniu, príde ďalšia myšlienka - ľahko odsunieme a ďalej sa učíme. Je nám smutno po hádke s partnerom? Myšlienku odsunieme ďalej a venujeme sa aktivite, ktorú chceme. Nestávame sa teda otrokmi nechcenej myšlienky, ktorej sa nedokážeme zbaviť, ale celkom vedome ju pošleme ďalej a vyberieme si ďalší prežitok.

Druhý krok

K tomu, aby sme nemuseli často odsúvať nevhodné myšlienky, nám poslúži druhý krok - teda vedomé ovládnutie jednej myšlienky. Znamená to uzavrieť sa pred okolitými myšlienkami. Teda budem sa učiť, vnímam iba učenie a ostatné myšlienky nemajú šancu. Sme uzatvorení vo svojej sfére s našou jednou myšlienkou a ostatné na nás môžu niekde z diaľky mávať a upútavať našu pozornosť, ale my sa nedáme a ďalej sa sústredíme.

Akonáhle náhodou nevítaná myšlienka príde, vďaka prvému kroku ju už dokážeme bravúrne odsunúť a vrátiť sa k našej aktivite. Ako je vidieť, tieto dva kroky navzájom spolupracujú a ich zvládnutie nám prinesie komfortnejšie život. Náš život, naša realita je závislá iba na našich myšlienkach. Teda, keď dokážeme odsunúť nechcené myšlienky a udržať si nami vybranú, budeme mať hneď krajší život.

Tretí krok - bonusový

Pustiť všetky myšlienky - toto možno využiť v praktickom živote pri zahltení. Máte moc úloh, veľa ľudí na vás hovorí, vy neviete, čo skôr, a už viete, že sa v myšlienkach topíte. Takto to ďalej nepôjde. Teda sadneme, všetko pustíme, ideme do ničoty myšlienok a pri návrate si postupne naberáme iba chcené a v najvhodnejšom poradí.

Je to taký reštart zaseknutého počítača, v ktorom sme mali otvorených veľa dokumentov. Po obnovení už nebudeme automaticky otvárať všetky pôvodné okná, ale pôjdeme postupne a systematicky. Teda vo chvíli, keď toto zvládate v bežnom živote, tak už máte reálne dôkazy, že ste svoju myseľ ovládli.

Nové a moderní audio meditace

Přejít na web

Astrálne cestovanie

Poznaj život nezávislý na hmotnom tele

Chcem astrálne cestovať